24 Nisan 2005

Eminönü Yürüyüş Yolları Projesi

Eminönü Yürüyüş Yolları Projesi'ne web sitemizin bir alt başlığı olarak


http://www.eminonuplatformu.org/yuruyusyollari


adresinden ulaşabilirsiniz... Yürüyüş Yolları web sayfalarını hazırlayan Sayın Sevil Albayrak'a içten teşekkürlerimizle...

14 Nisan 2005

DİKKAT!
''YÜRÜYÜŞ GÜZERGAHLARI BROŞÜRÜ”NE BİR AN ÖNCE ADINIZI YAZDIRIN!

Eminönü sivil toplum kuruluşları tarafından, İstanbullu’ların ve İstanbulseverlerin tarihi yarımadayı tanıması, bilmesi ve benimsemesi amacıyla geliştirdiği

''YÜRÜYÜŞ GÜZERGAHLARI''

projesi uygulama aşamasına gelmiştir.

Eminönü’nün iyice tanınması, hem tarihi mirasın daha iyi algılanması ve daha geniş kitlelere mal olmasına, hem de ilçemizin oluşturduğu katma değerin bir cinsi olan “turizmde yerli katılım”ın önemine dikkat çekilmesine yolaçacaktır. Eminönü’nün iyice tanınması, ayrıca ilçemizin bu güne kadar ihmal edilmişliğinin giderilmesine de çözüm olmaktadır.

''YÜRÜYÜŞ GÜZERGAHLARI'' Projesi iki ana ögeden oluşmaktadır.

Birincisi, güzergahların belirlenebilmesi için sokak ve işaretleme levhalarının hazırlanması ile montajıdır. Bu iş, Eminönü Belediyesi tarafından yerine getirilmektedir.

İkincisi, ilk dört güzergahın, Murat Belge ve Can Belge'nin kaleminden anlatıldığı ve bir harita ile görselleştirildiği “Broşür”dür. Bu broşür sivillerin -yani hepimizin- finansmanı ile gerçekleştirilmektedir.

Broşür konusuna yapılacak katkı “650.- YTL” beher katılım bedeli olarak kararlaştırılmıştır. İlk kaba maliyet belirlemelerine göre, yine ilk beş bin adedinin 6500.- YTL, ancak on bin adedinin ise 9 ila 10 bin YTL arasında olacağı tahmin edilmektedir. Son çalışmalar ile beş bin adedin basılması gerçekleştirileceği anlaşılmaktadır.

Yeni katılımlardan sonra, daha yüksek sayıda broşür basılması sağlanacaktır. Tasarım ve içerik aşaması bitirilmiş, baskı aşamasına gelinmiş olan bu ilk Broşür’de katkıda bulunan kuruluşların unvanları, eşit boyutta yazılarak yer alacaktır.

Böylesine önemli bir Proje’nin bir anlamda ilk kalıcı belgesi olacak olan BROŞÜR’de adınızın eksik olmaması için acilen Tacettin Öner (0212 455 44 80) ile iletişime geçiniz. Saygıyla.

YÜRÜYÜŞ YOLLARI DÜZENLEME KOMİTESİ'Nİ TEMSİLEN
Abdullah DEMİR- Kasım ZOTO



(Eminönü'nde farklı bir gezi tavsiyesi ! SABAH gazetesi yazarı Ayşe Özyılmazel'den:)

Gel gel Tahtakale'ye geeel!

Gezdim, gördüm, yazdım. Ne alırsan 1 milyon, baharat kokulu, lokum sergisi kıvamındaki, kilimden, dansöz kılıklarından geçilmeyen, satıcı abilerin çığırdığı, "Hello canım" selamlamalı, beyaz saçlı turist teyzelerin cirit attığı, 'aval aval bakınma aman çantanı kolla' mekânı Mısır Çarşısı... Hoop Tahtakale de tam arkası, dedim, sanırım tam bahar sarhoşluğuna girdim. Vurdum Eminönü yollarına...

Şimdi ben hep bu civarlara gruplar kurarak teşrif etmiş bir kişiyim. Misal çocukken babama takılırdım, en iyi alışveriş mekânlarını o bilir, ara sokaklarda beni gezdirir, elbise askısından, tane karabiberine, Türk kahvesine torbalara doldurur gelirdik. Sonra kankam Ayben, Kadıköylü kadınların yüzde sekseni gibi incik boncuk işine bulaştı. İşin sırrı Marputçular Çarşısı'ndaydı. Boncukları, demirleri, misinaları topladın mı, eve gel zevkine göre peş peşe diz. A-ha sana takı. Biz de takıldık kankanın peşine haldır haldır Marputçular'a dadandık tabii. Geçen sene de Hıncalım işin mutfak aletleri kısmını gösterdi. Beni Tahtakale'deki Nüans'a götürdü. Hani Laila, Maila kafeler, restoranlar herkesler oradan alıyormuş mutfak gereçlerini. Velhasıl bu sefer tek başınayım. Daldım Mısır Çarşısı'na. Baharat bakındım, yaya trafiğine takıldım, bir de nazar boncuklu bilezik edindim (tabii ki 1 milyon). Bu bilezikler o kadar ortalıkta ki, kesin yürüten oluyordur, diye düşündüm. Satıcı "Yok abla, Tahtakaleli malını çaldırmaz, yoksa Tahtakaleli olmaz" dedi. Eyvallah! Vardım Tahtakale'ye. Öncelikle buradan tüm Tahtakale esnafına sesleniyorum 'Ben abla değilim yaa!' Koskoca beyaz saçlı, evli barklı adamlar bana 'Buyur abla', ' Üç çorap 1 milyon abla', 'Hello abla' demiyorlar mı... Tövbe tövbeee, kırılıyoruz pardon yani. Bu arada hanımlar dikkat! Tahtakale dolaylarında 'Kız hepsi senin mi?', 'Yakalarsam muck muck', 'Ooff of' tipi laf atma devri kapanmıştır. Yeni olayları 'maşallah!' Valla ya! Bir de "Marmara yanıyor Marmaraaa'. Bir abi sizi beğendi mi, diğerlerine anons ediyor; "Dikkat dikkat! Maşallah geliyor..." İşi ileri götürenler "0536..." şeklinde cep numaralarını haykırıyor. Mutfak aletlerinde sarma makinesi moda ve her köşe başında. "Abi bu ne işe yarıyor?", "Ablam çeşit çeşit sarar ablam. Parmak kalınlığında köfte sarar, sigara böreği sarar, dolma sarar. 3 milyon ablam kompile..." Eh Nuri Toplar'dan Türk kahvesi çektirmezsem gözüm açık giderim. Gerçi ne bakır cezve, ne Türk kahvesi makinesi beni kesmiyor. Olmuyor olmuyor, benim kahvem köpüklenmiyor ya neyse (Hıncalım'a sevgiler). Kolkola vermiş ablalar; "Marputçular Çarşısı nerde, boncuk alacaaaz?" Tarkan'dan iyi olmasın gazete kağıdı içinden çıt çıt ayçekirdeği çitleyen erkekler. Hatta sonra da yere tükürenler. "Hello bayan", "Sorry canım" tadında cümleler. Hava-i fişeğin gelmesinin afişlerle ilan edildiği bir yer Tahtakale. Sütlü mısır da çıkmış (eh o da 1 milyon). Finalde de Rüstem Paşa Camii'nin yanındaki Kahve Dünyası'nda sütlü kahvenizi hüplettiniz mi, tamamsınız derim.

13 Nisan 2005

Haber Bülteni


KONU: BAHARLA BİRLİKTE İSTANBUL GENÇLİĞİ SULTANAHMET AKŞAMLARINI AÇIYOR: SULTANAHMET’TE ÜCRETSİZ AÇIK HAVA KONSERLERİ

İstanbul gençliği, baharı Sultanahmet’te düzenlenen ücretsiz açıkhava konserleriyle karşılıyor. 15 ve 16 Nisan 2005, Cuma ve Cumartesi Ayasofya Müzesi’nin önünde “rock” grupları buluşuyor. Sultanhamet’te kurulacak podyumda performans gösterecek olan, çoğunluğu Galatasaray ve Bilgi Üniversitelerinden seçkin müzik grupları, gençliği Sultanahmet’e davet ediyor.

Uygulanacak program akışı şöyle:

15 Nisan 2005, Cuma

19.00-20.00 UZUNYOL Grubu (Yabancı ve Türkçe pop)
20.00-21.00 MONOFONİKS Grubu (Jazz)
21.00-23.00 RICKY FORD Grubu (Jazz)

(Bu gruplar Bilgi Üniversitesi gruplarıdır)

16 Nisan 2005, Cumartesi

19.00-19.45 ON CUE TRIO (Jazz)
19.45-20.15 BLUE BABAFIGO (Yabancı Rock)
20.15- 21.00 GRUP SAHIRE (Türkçe Pop)
21.00- 21.30 AKIBET (Yabancı ve Türkçe Rock)
21.30–23.30 KARPUZ Grubu (Yabancı Rock & Blues & Rock’n Roll )

(İlk 4 grup, Galatasaray Üniversitesi gruplarıdır.)


07 Nisan 2005

PLATFORM'DAN HABERLER...

YÜRÜYÜŞ YOLLARI PROJESİ HIZLA İLERLİYOR!

Tarihi Yarımada- Eminönü'ndeki doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerin, önce kendi vatandaşlarımız tarafından bilinmesi, sevilmesi ve böylece korunması amacıyla hazırlanan Yürüyüş Yolları projesi hızla ilerliyor. Açılışı "Turizm Haftası"na yetiştirilmeye çalışılan Proje, Murat Belge'nin danışmanlığında seçilen -şimdilik- 5-7 güzergahın yürüyerek gezilmesi ve görülmesi için gerekli altyapı hazırlıkları ve bu konunun iyice duyurulması biçiminde yapılan çalışmaları içeriyor. Çok yakında ayrıntılı bilgi ve projenin kendine has web sayfası da burada olacak...

HIDRELLEZ 2005 HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR!

Her yıl gittikçe daha çok büyüyen ve gerek ilçe sakinleri, gerek İstanbullu'ların ve yabancı gezginlerin ilgi ve sempatisini kazanan Ahırkapı'da Hıdrellez şenlikleri bu yıl da yapılacak. Bu yılın çalışmalarının koordinasyonunu deneyimli turizmci Yavuz Dilmen üstlendi. Yavuz Dilmen ile iletişim kurmak isteyenler için e-postası şöyle: info (at) hidrellez.org veya yavuz.dilmen (at) web.de. (Yazarken "at" yerine @ işareti koyuyorsunuz. Burada web sitelerini tarayarak otomatik olarak SPAM posta gondermek için adres toplayıcılara malzeme vermemek için böyle yazmak zorunda kalıyoruz). Bu arada ilk posta adresinin uzantısından da anlaşılacağı gibi, HIDRELLEZ.ORG başlıklı bir alan adı satın alındı ve bu adreste yakında yayına gececek bir Hıdrellez web sitesi için çalışmaya başlandı...

SİYAD- EMİNÖNÜ BELEDİYE BAŞKANI TOPLANTISI

Konu: Genel olarak bilgilenme, sorular-yanıtlar
Saat: 16.00
Yer: ERBOY Otel Toplantı Salonu
Tarih: Bugün (7 Nisan 2005)

"ÜÇ KANDİLDE TASAVVUF MÜZİĞİ DİNLETİSİ"

20 Nisan 2005, Çarşamba günü, regaip kandilinde Hocapaşa Camii önünde, 17.00-19.00 saatleri arasında "Üç Kandilde Tasavvuf Müziği" başlıklı bir dinleti düzenlendi. Gelecek müzikten başka konuklara kandil simidi ile Osmanlı şırası da ikram edilecek.