SEÇİM HUKUKU
18 Aralık 2003
Yaklaşan Yerel Seçimler dolayısıyla,
Eminönü Platformu Gönüllülerine
Seçim Hukuku açısından gerekli bilgiler...
A. MUHTARLIK BÖLGESİ ASKI LİSTELERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ, BU LİSTELERE KAYIT OLMA, DÜZELTME TALEPLERİ;
Bilindiği üzere, Yerel Seçimlerde oy kullanacak vatandaşların tespiti amacıyla, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 39. maddesi hükmü uyarınca, Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri, 02.12.2003 tarihinden başlamak üzere ilgili muhtarlıklarda askıya çıkartılmıştır.
Söz konusu bu askı listeleri,
05 Ocak 2004 günü saat 17:00’a kadar askıda kalacak, bu tarihten sonra ise bu listeler askıdan kaldırılacaktır.
Muhtarlık Bölgesi Askı Listesi’nden anlaşılması gereken; her yıl sonu kesinleşmiş mevcut bilgilere dayanılarak seçmen kütüğünden elde edilen ve seçmenlerin tespit edildiği ilk liste olmasıdır. İlgili muhtarlık bu listeyi hazırlar ve belirtilen süreler içerisinde askıya çıkartır.
Muhtarlık Bölgesi Askı Liste’sini önemli kılan özellik, yerel seçimlerde esas alınacak Sandık Seçmen Listesi’nin (bu listelere yapılan itirazlar ve yeni kayıt durumları hariç) temel çekirdeğini oluşturmasıdır.
İşte, seçmen vatandaşlarımız için önemli olan süre, Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nin, ilgili muhtarlıklarda askıya çıkartılmasından sonra başlamaktadır.
Zira, Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nde ismi bulunmayan vatandaşlar kural olarak, (istisnaları bir tarafa) yerel seçimlerde oy kullanamayacaklardır. Bu nedenle önemli olan, oy vermek isteyen bir vatandaşın, oturduğu yerdeki muhtarlıkça hazırlanan Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nde kaydının bulunmasıdır.
Eğer bir vatandaşın, söz konusu askı listelerinde kaydı yoksa, bu vatandaşın oy kullanabilmesi için askı listesinin son günü olan 05 Ocak 2004 günü saat 17:00’a kadar, ilgili Muhtarlık ve İlçe Seçim Kurulu nezdinde adına gerekli işlemleri yapması gerekmektedir.
Muhtarlığa Kayıtlı Bir Vatandaşın, İlgili Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nde Kaydı Yoksa Ne Yapmalıdır?
Muhtarlığa kayıtlı olduğu hâlde Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nde kaydı bulunmayan vatandaşlar, askı süresinin son günü olan 05 Ocak 2004 günü saat 17:00’a kadar, Muhtarlık Bölgesi Askı Listesinin bulunduğu Muhtarlığa başvurmak suretiyle, muhtarca hazırlanmış formu İlçe Seçim Kurulu’na (Eminönü’nde oturan kişiler için Eminönü İlçe Seçim Kurulu) götürmesi ve İlçe Seçim Kurulu’nun da bu form gereğince kişinin seçmen kaydını yapması suretiyle bu vatandaşlar seçimlerde oy kullanabilir.
Bir Muhtarlığa Kayıtlı Vatandaşın, Muhtarlık Kaydını Başka Bir Yere Aldırması (Nakil) Durumunda, Seçimde Nakil Olduğu Yerde Oy Kullanabilmesi İçin Ne Yapmalıdır?
Bir vatandaş tarafından bir muhtarlığın yetkisi dahilindeki başka bir yerleşim yerine nakil yapıldığı takdirde söz konusu kişinin, Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nin askı süresinin son günü olan 05 Ocak 2004 günü saat 17:00’a kadar, nakilin yapıldığı muhtarlığa başvurmak suretiyle, Muhtarca hazırlanmış formu İlçe Seçim Kurulu’na götürmesi ve İlçe Seçim Kurulu’nun da bu form gereğince kişinin seçmen kaydını yapması suretiyle bu vatandaş da seçimlerde oy kullanabilir.
Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nin askı süresinin son günü olan 05 Ocak 2004 günü saat 17:00’dan sonra vatandaşlar tarafından yapılacak yerleşim yeri nakillerine hukuki bir engel bulunmamakla birlikte;
i) Bu tarihten sonra nakil alan bu vatandaşlar, seçmen kütüğünde kayıtlı iseler, kayıtlı oldukları yer dışında başka bir yerde oy kullanamayacaklar,
ii) Bu tarihten sonra nakil alan bu vatandaşlar, Seçmen Kütüğüne kayıtlı değil iseler, hiçbir şekilde bu seçimde oy kullanamayacaklardır.
Muhtarlığa Kayıtlı Bir Vatandaşın, İlgili Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nde Kaydı Var, Ancak Bu Kayıt Hatalı İse Ne Yapmalıdır?
Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nde kaydı bulunmasına rağmen, isminde veyahut seçmen kütük kimlik bilgilerinde bir hata olduğunu gören vatandaşlar da, seçim günü (en azından güvenli olarak) oy kullanabilmeleri için, Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’nin,
askı süresinin son günü olan 05.Ocak 2004 günü saat 17:00’a kadar, Muhtarlık Bölgesi Askı Listesinin bulunduğu Muhtarlığa başvurmak suretiyle, muhtarca hazırlanmış formu İlçe Seçim Kurulu’na götürmesi ve İlçe Seçim Kurulu’nun da bu form gereğince kişinin seçmen kaydında gerekli düzeltmeleri yapması suretiyle, söz konusu bu vatandaş da seçimlerde rahat bir şekilde oyunu kullanabilir.
B- MUHTARLIK BÖLGESİ ASKI LİSTELERİNE İTİRAZ;
298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 122. maddesi hükmü uyarınca; Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri’ne karşı seçmen niteliğine haiz vatandaşlar, kendileri ile ilgili olarak ancak İlçe Seçim Kurulu’na itiraz edebilirler. Söz konusu bu itiraz İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nca kesin olarak karara bağlanır. Başka bir deyişle İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nın bu konuda verdiği karara karşı itiraz veya temyiz yoluna başvurulamaz.
C- SONUÇ;
Sonuç olarak, bu bilgilendirmemizde, özellikle Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri ile ilgili temel noktalar açıklanmaya çalışılmış, teknik ayrıntılardan kaçınılmış, özellikle seçmen niteliğindeki vatandaşlar açısından konuya yaklaşılmaya çalışılmıştır.
Platformun bir üyesi olarak, diğer arkadaşlarımıza, şahsım ve Antik Otel olarak başarılar dileriz.
Saygılarımızla.
Av.Kemal AĞAR - Antik Otel
(Not: Bu belgeye sağ paneldeki "SECIM HUKUKU BILGILERI"ni tıklayarak da her zaman ulaşılabilir!)